Berichten van de Werkmetjehart-vloer: gesprek met Jeannette Verheul

Datum

6 januari 2021

“In ons vak moet je een kameleon zijn, je past je aan, aan wat nodig is om tot de beste oplossing te komen” – een gesprek met Jeannette Verheul

Onze eigen directieassistente Monica Kuppens vraagt in de rubriek Berichten van de Werkmetjehart-vloer andere Topondersteuners het hemd van het lijf. Hoe ben je in het vak terechtgekomen, wat is het allerleukste en hoe blijf jij jezelf ontwikkelen?

Deze keer spreekt Monica met Jeannette Verheul, die al ruim 5 jaar bij Public Support werkzaam is. Jeannette introduceert zichzelf: ik ben 59 jaar en al 21 jaar getrouwd. We hebben jarenlang grote honden gehad (Newfoundlanders), maar hebben nu een veel kleiner, handzamer formaat. Een stuk handiger, want wij hebben de droom om door Europa te reizen met onze camper. We worden hierbij geïnspireerd door het VRT-programma De Columbus. Het programma propageert de reis boven de bestemming, en de waarde van onthaasten en genieten. Echt van het moment genieten. Een levensvisie die ik ook nastreef, maar wat me niet altijd lukt. Ik betrap me erop dat ik vaak te gefocust ben op het einddoel, te weinig om me heen kijk en vergeet te genieten.

Hoe ben je in het vak terechtgekomen?

Als kind had ik me voorgenomen om nooit op een kantoor te gaan werken, dat leek me ontzettend saai. Maar omdat ik tijdens mijn middelbareschooltijd niet alle kansen die ik kreeg heb gepakt, kwam ik met alleen mijn mavo-diploma toch op een kantoor terecht als administratief medewerker/typiste. Na daar een tijdje gewerkt te hebben vond ik het tijd voor opslag. Dus de stoute schoenen aangetrokken en mijn manager hierom gevraagd. Hij stelde de wedervraag: “Wat breng je dan mee om dat te verdienen?”. Dat zette mij aan het denken en vanaf dat moment ben ik verschillende avondstudies gaan volgen en diploma’s gaan halen, waaronder Schoevers en het middenstandsdiploma.

Bijna 7 jaar geleden werd ik voor het eerst van mijn leven werkeloos en moest ik gaan solliciteren. Na talloze sollicitaties begon ik te geloven dat ik te oud was, tot ik werd uitgenodigd bij Public Support. Met de nodige reserve toog ik naar mijn afspraak. Daar ontdekte ik dat mijn (levens)ervaring juist mijn kracht was. De aanpak van Public Support verraste me en bij mij groeide het gevoel: dit wil ik. Wat een warm bad! Na gesprekken, een aantal taaltesten en het natrekken van referenties, was het een feit en kon ik starten met een opdracht, nota bene bij mijn eigen gemeente.

Sindsdien heb ik op veel plekken gewerkt. Het is bijzonder dat je een vaste baan hebt en toch iedere keer weer ergens anders werkt. Mijn drive is om zo snel mogelijk ingewerkt te zijn en aan te voelen waaraan het meeste behoefte is.

Hoe blijf jij je ontwikkelen?

Ik heb altijd alles aangegrepen om te blijven leren. Zo heb ik bijvoorbeeld 11 jaar bij een werkgever gewerkt en daarvan heb ik 9 jaar opleidingen gevolgd. Altijd bezig dus. Er valt altijd iets te leren en ik ben nieuwsgierig van aard.

Public Support organiseert veel trainingen. Daarnaast kunnen we gebruik maken van het online- trainingsplatform van Goodhabitz.

Op een heel ander vlak ontwikkel ik me door het vrijwilligerswerk dat ik doe. Door de vorige crisis werd ik werkeloos. Ik heb toen bewust een sabbatical genomen. In deze periode heb ik een opleiding voor budgetcoach gevolgd. Nu ondersteun ik een aantal cliënten, die aankloppen bij het initiatief de Papierenbrigade voor hulp bij hun administratie en oplossen van schulden. Onlangs heb ik een cliënt bijgestaan die werd verdacht van uitkeringsfraude. Ik ben zelfs mee geweest naar de hoorzitting en we hebben de zaak gewonnen. Wat een voldoening gaf dat!

Wat zijn eigenschappen die niet mogen ontbreken in ons vak?

Eigenlijk moet je een kameleon zijn. Je moet goed aanvoelen wat er nodig is op dat moment. Je past je moeiteloos aan de situatie aan. Bij iedere nieuwe opdracht probeer ik zo snel mogelijk ingewerkt te worden en te achterhalen met welke eigenschap ik het beste de burgemeester of wethouder waar ik voor werk kan aanvullen. Hierdoor ga je echt een team vormen.

Daarnaast zijn gezonde nieuwsgierigheid en oprechte interesse goede eigenschappen. Hierdoor weet je wat er speelt en waar actie nodig is.

Oplossingsgerichtheid en flexibiliteit mogen ook niet ontbreken. Die eigenschappen moest ik behoorlijk aanspreken toen ik een collega bij een van opdrachtgevers ging vervangen tijdens haar 7 weken durende vakantie. Ze was nog niet weg of ik kreeg de vraag op welke datum de nieuwjaarsreceptie zou zijn. Het was toen half december….. Na wat rondvragen bleek dat deze collega wel alles had doorgesproken met de gemeentesecretaris, maar niets had geregeld of overgedragen.

Ik heb mijn schouders eronder gezet, binnen 24 uur had ik een plan van aanpak inclusief begroting en half januari was er “gewoon” een nieuwjaarsreceptie voor 200 gasten. Niemand heeft er iets van gemerkt dat het een last minute actie was. 

Heb je tips voor mooie, interessante, leerzame boeken of websites?

Ik ben een groot fan van Jelle Hermus. Hij heeft een website www.sochicken.nl waar hij de levenslessen die hij opdoet deelt. Hij maakt ingewikkelde dingen simpel en leuk. Op dit moment ben ik zijn boek Leven met de wind mee aan het lezen. Zijn eerdere boek Steeds leuker heb ik natuurlijk ook gelezen. Zijn wekelijkse nieuwsbrief lees ik als ik er behoefte aan heb.

Wat wil je nog met ons delen?

Door de coronacrisis is thuiswerken de nieuwe norm geworden met alle voor- en nadelen. Hopelijk behouden we het goede. Wat mij betreft zou een 50/50 verdeling van thuis en op locatie werken ideaal zijn. Ook nu voel ik me weer enorm gesteund door Public Support. Met de tweede golf raakte ik in onbalans. Ik mocht me laten begeleiden door een (interne) coach. We werden ook nog getrakteerd op een vitaliteitsdag. Ik ben weer op de weg terug en heb er alle vertrouwen in dat we 2020 kunnen afsluiten als een bewogen jaar en dat 2021 een topjaar wordt.