De rol van een secretaresse in de publieke sector

Datum

17 augustus 2023

Als detacheringsbureau in de publieke sector begrijpen we bij Public Support als geen ander de essentiële rol die secretaresses spelen in deze veeleisende werkomgeving. Een professionele secretaresse is van onschatbare waarde voor publieke instanties en organisaties. In dit artikel belichten we de belangrijke taken en verantwoordelijkheden die een secretaresse draagt en hoe zij bijdragen aan een efficiënte en effectieve publieke dienstverlening.

De veelzijdige taken van een secretaresse in de publieke sector

Een secretaresse in de publieke sector heeft een gevarieerd takenpakket dat helpt om de dagelijkse operaties soepel te laten verlopen. Ze fungeren vaak als de rechterhand van leidinggevenden, ambtenaren en andere teamleden. Enkele cruciale taken zijn onder andere:

 1. Agendabeheer en planning
  De secretaresse beheert de agenda van leidinggevenden en plant vergaderingen, afspraken en evenementen. Ze moeten rekening houden met de prioriteiten van de organisatie en zorgen voor een efficiënte tijdsindeling.
 2. Notuleren en verslaglegging
  Tijdens vergaderingen zijn ze verantwoordelijk voor het maken van nauwkeurige notulen en verslagen. Deze documentatie is van onschatbare waarde voor het nemen van beslissingen en het opvolgen van actiepunten.
 3. Correspondentie en communicatie
  Een belangrijk deel van het werk is het afhandelen van inkomende en uitgaande communicatie, zoals e-mails, telefoongesprekken en post. Ze zorgen ervoor dat belangrijke informatie tijdig en accuraat wordt gecommuniceerd.
 4. Administratieve ondersteuning
  Van het organiseren van documenten en archiveren tot het beheren van kantoorbenodigdheden, de secretaresse biedt waardevolle administratieve ondersteuning voor de hele organisatie.

De verantwoordelijkheden van een secretaresse

Naast hun dagelijkse taken hebben secretaresses ook verantwoordelijkheden die verder reiken dan de dagelijkse routine:

 1. Vertrouwelijkheid en integriteit
  Als vertrouwde medewerker zijn secretariële ondersteuners verantwoordelijk voor het omgaan met vertrouwelijke informatie en het waarborgen van de integriteit van gevoelige gegevens.
 2. Stakeholdermanagement
  Secretaresses fungeren vaak als het eerste aanspreekpunt voor interne en externe belanghebbenden, waardoor goed stakeholdermanagement van groot belang is.
 3. Probleemoplossend vermogen
  Door hun organisatorische vaardigheden en proactieve houding kunnen secretaresses snel en effectief problemen oplossen en obstakels overwinnen.

Conclusie

De rol van een secretaresse in de publieke sector is van onschatbare waarde. Ze vervullen een breed scala aan taken en verantwoordelijkheden die cruciaal zijn voor het goed functioneren van publieke organisaties. Bij Public Support zijn we er trots op om onze secretariële toppers te detacheren die bijdragen aan een efficiënte en effectieve publieke dienstverlening. Meer weten over de rol van secretaresse? Lees hier onze functiebeschrijving.