Onboarding met je hart in tijden van corona

Datum

19 mei 2020

Onze mensen hebben ook met het online onboarden inmiddels uitgebreid ervaring opgedaan.

Opeens werden we half maart allemaal geconfronteerd met thuiswerken. Veel organisaties waren daar niet op ingericht en in recordtijd hebben we met zijn allen de switch gemaakt (en ik heb zomaar het vermoeden dat het een blijvertje is). De focus ging volledig naar het faciliteren van de huidige medewerkers in een goede thuiswerkplek. Het aannemen en onboarden van nieuwe mensen stond niet alleen laag op de prioriteitenlijst, maar werd veelal ook als onmogelijk ervaren. Zeker de doelgroep met weinig werkervaring kreeg het hierdoor erg lastig om ergens te starten. Inmiddels zijn we verder en begint de wereld in te zien dat online onboarden wel degelijk kan. Juist de doelgroep van jonge hoogopgeleide talenten kan dat misschien wel veel beter dan aanvankelijk gedacht!

De meeste organisaties hebben een uitgebreid programma voor het effectief inwerken van nieuwe collega’s, eigen personeel, maar zeker ook ingehuurd personeel. Deze programma’s hebben uiteraard ten doel om zo snel mogelijk de nieuwe collega’s vertrouwd te maken met systemen en protocollen. De ‘Werk met je hoofd’-kant van onboarding. Veel belangrijker is de warme kant. Mensen willen zich welkom voelen, ergens onderdeel van uitmaken, relaties aangaan met collega’s binnen en buiten je eigen team. Zeker in tijden van social distancing. Deze warme kant van onboarding is een uitdaging als je niet naar kantoor kan komen of als dat kantoor (bijna) leeg en daarmee zielloos is. En verplaats je eens in die medewerker die nog weinig of geen werkervaring heeft. Het kan spannend zijn, iemand kan zich nog wat onzeker voelen, durft zich misschien nog niet uit te spreken. Een warm welkom is dus belangrijker dan ooit en daar sluit ons motto ‘Werk met je hart’ feilloos bij aan.

Alles draait in deze tijd om aandacht. We hebben geen koffieautomaatgesprekken, we lopen niet samen naar de lift, we treffen elkaar niet in de kantine. Allemaal momenten waarop we ongemerkt heel veel tussen de regels door communiceren en belangrijke relaties met elkaar aangaan. Juist bij het inwerken van nieuwe collega’s is het belangrijk om een buddy toe te wijzen. Iemand die zich in die eerste paar weken om je bekommert en je op weg helpt. Met aandacht zorgt voor de juiste onboarding, nog veel meer dan fysieke aanwezigheid.

Deze warme kant van werkgeverschap, of opdrachtgeverschap, is ook een blijvertje. Mensen willen graag ergens bij horen waar het goed voelt ook al werken we wat verder van elkaar vandaan. We helpen je er graag mee! Om je op gang te helpen plaatsen we een handige infographic bij dit artikel die onze mensen gebruiken bij hun eigen onboarding.

Klik hier voor onze tips bij online Onboarding.