Waarom je als secretaresse AI niet hoeft te vrezen

Datum

6 februari 2024

Artificial Intelligence, ofwel AI. Je hebt als secretaresse ongetwijfeld al nieuwsberichten over dit fenomeen voorbij zien komen. AI is een brede term die wordt gebruikt om te verwijzen naar computersystemen die in staat zijn om taken uit te voeren, die normaal door mensen worden gedaan.

Klinkt best een beetje eng hè? Maar wees niet bang, de rol van secretaresse zal het nooit overnemen.

Waarom AI nooit het secretaressevak overneemt

Emotionele intelligentie

Het is onmogelijk voor AI om eigen emotionele intelligentie en sociale vaardigheden te bezitten. Dit zijn hele belangrijke eigenschappen van een secretaresse, omdat je in staat moet zijn om te luisteren naar mensen, om hen écht te begrijpen en om jouw emotionele intelligentie en sociale vaardigheden in te kunnen zetten als een situatie er om vraagt. Een secretaresse moet in staat zijn om op een dieper niveau met anderen te communiceren, empathie te tonen en te reageren op emotionele nuances in gesprekken. Deze menselijke kwaliteiten zijn van onschatbare waarde bij het opbouwen van vertrouwensrelaties en het efficiënt omgaan met diverse persoonlijkheden. Iets wat AI duidelijk niet kan.

Creatief denken

In de praktijk doen zich vaak onverwachte situaties voor die creatief denken vereisen. Secretaresses zijn oplossingsgericht en kunnen zich snel aanpassen aan veranderende omstandigheden. AI werkt op basis van vooraf ingestelde regels en algoritmen en kan minder goed out-of-the-box denken. Dit vermogen om out-of-the-box te denken is noodzakelijk in situaties waarin bepaalde procedures mogelijk niet van toepassing zijn. Secretaresses kunnen innovatieve oplossingen bedenken en snel beslissingen nemen. Ook dit is erg lastig voor AI.

Intuïtie

En last but not least hebben secretaresses, management assistents en PA’s ook een sterk ontwikkelde intuïtie. Ze kunnen zien aankomen wat er gaat gebeuren en anticiperen op veranderingen. In tegenstelling tot AI, dat afhankelijk is van gegevens en analyses, kunnen secretaresses menselijke intuïtie gebruiken om situaties te beoordelen en ideeën te bedenken die verder gaan dan wat meetbaar is, waardoor ze waardevolle adviseurs zijn in organisaties.

Conclusie

Je hoeft als secretaresse niet bang te zijn dat artificial intelligence het secretaressevak zal overnemen, daarvoor is het niet ‘menselijk’ genoeg. Wel doe je er goed aan om AI, en bijvoorbeeld Copilot, voor je te laten werken. Het kan heel veel werk uit handen nemen. Benieuwd naar meer AI-programma’s die je kunt gebruiken? Lees in dit artikel bijvoorbeeld hoe je als secretaresse het AI-programma ChatGPT kunt gebruiken.