Waarom je als secretaresse niet bang hoeft te zijn voor AI

Datum

19 april 2023

Artificial Intelligence, ofwel AI. Je hebt als secretaresse ongetwijfeld al nieuwsberichten over dit fenomeen voorbij zien komen. AI is een brede term die wordt gebruikt om te verwijzen naar computersystemen die in staat zijn om taken uit te voeren, die normaal door mensen worden gedaan.

Klinkt best een beetje eng hè? Maar wees niet bang, de rol van secretaresse zal het nooit overnemen. Hieronder 3 redenen waarom wij denken dat het niet gaat gebeuren:

🧠 Emotionele intelligentie: Het is onmogelijk voor AI om eigen emotionele intelligentie en sociale vaardigheden te bezitten. Dit zijn hele belangrijke eigenschappen van een secretaresse, omdat ze moeten in staat zijn om te luisteren naar mensen, om hen écht te begrijpen en om hun emotionele intelligentie en sociale vaardigheden in te kunnen zetten als een situatie er om vraagt.

🎨 Creatief denken: In de praktijk doen zich vaak onverwachte situaties voor die creatief denken vereisen. Secretaresses zijn oplossingsgericht en kunnen zich snel aanpassen aan veranderende omstandigheden. AI werkt op basis van vooraf ingestelde regels en algoritmen en kan minder goed out-of-the-box denken.

🔮 Intuïtie: En last but not least hebben secretaresses, management assistents en PA’s ook een sterk ontwikkelde intuïtie. Ze kunnen zien aankomen wat er gaat gebeuren, en anticiperen op veranderingen. AI is afhankelijk van gegevens en analyses en kan niet op dezelfde manier intuïtief handelen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele unieke vaardigheden, hier vind je er meer, die een secretaresse heeft en die AI niet kan evenaren.