Hoe solliciteer je? Een aantal sollicitatie tips.

Datum

25 januari 2022

Je sollicitatiebrief

Onze recruiters Astrid en Diana lezen per jaar honderden cv’s en motivatiebrieven en voeren een dito aantal gesprekken. Gelukkig zitten daar heel veel goede kandidaten tussen, want Public Support groeit hard. Best vaak verbazen ze zich toch nog over een brief of een gesprek. Graag geven ze een aantal sollicitatie tips, lees snel verder welke dat zijn.

De eerste tip ter voorbereiding op je sollicitatiegesprek heeft betrekking op je sollicitatiebrief. Focus je hierin op belangrijke onderwerpen en maak de lezer nieuwsgierig. Hoe kun jij het bedrijf waar je solliciteert verder helpen? Laat zien dat je je hebt verdiept in het bedrijf en de functie. Kijk goed naar de tone of voice van het bedrijf. Leg beknopt uit waarom jij met je unieke kwaliteiten veel in huis hebt om de vacature vorm te geven en uit te bouwen. Doe dit op een energieke wijze.

  • Weet dus wat de functie-eisen zijn en verdiep je in het bedrijf
  • Vertel je partner/vriend/vriendin wat jou aanspreekt in de vacature
  • Vertaal dat in je motivatie samen met jouw unieke kwaliteiten/eigenschappen
  • Maak dit concreet met voorbeelden en successen
  • Laat zien we je bent, je mag opvallen
  • Met een heldere indeling en korte zinnen is jouw motivatiebrief maximaal één A4’tje
  • Zorg voor correct en foutloos Nederlands, laat iemand nalezen
  • Sla het document op als pdf en geef het document een functionele naam (voornaam/achternaam/functie)

Wat moet er in een cv?
Hoe zorg je ervoor dat jouw cv opvalt tussen alle andere kandidaten? Je curriculum vitae is een overzichtelijke, toegankelijke opsomming van wie je bent, wat je kunt, wat je ervaring is en wat je onderscheidt. Vermeld alleen relevante kennis en ervaring. Besteed zorg en aandacht aan je cv. Kijk naar voorbeelden op internet.

Je cv bestaat minimaal uit:

  • Profielfoto (een neutrale, relevante, zakelijke, professionele foto)
  • Persoonlijke gegevens (naam, adres, woonplaats, telefoonnummer(s), e-mailadres, geboortedatum en geboorteplaats)
  • Ervaring (werk, stages, nevenactiviteiten, vrijwilligerswerk), geef een positieve draai aan “gaten” in je cv bijvoorbeeld een sabbatical, mantelzorg, ontwikkelingsjaar.
  • Opleidingen/cursussen (je laatste studie eerst en je vooropleiding als laatste)
  • Kerncompetenties (hier kun je je onderscheiden, wees uniek en vermijd algemene begrippen)
  • Talenkennis (een extra reden om je uit te nodigen, vergeet Nederlands niet te vermelden)
  • Hobby’s (denk aan een marathon lopen of bijzonder vrijwilligerswerk als dierenbuddy)
  • Referenties (vraag vooraf wel om toestemming)

Tips voor het sollicitatiegesprek
Ondanks het huidige personeelstekort blijft het belangrijk om een goede eerste indruk te maken.
Dus wees op tijd! Liever te vroeg dan te laat. Kijk op de website van het bedrijf naar de dresscode, kun je aflezen aan foto’s van medewerkers. Zorg voor een representatief uiterlijk (kleding en haardracht).
Verzamel van tevoren via de website van de werkgever informatie over de organisatie en neem belangrijk nieuws tot je. Maak notities en verzamel de vragen die bij je opkomen. Waarom wil je bij dit bedrijf werken? Leg alles naast je cv en kijk dan nog eens naar je sterke en zwakke punten. Bedenk praktijkvoorbeelden hoe jij vaardigheden inzet, zoals resultaatgericht of zelfstandig werken. Staat er een contactpersoon in de vacature? Zoek hem/haar op LinkedIn en link alvast. Hierbij is het van belang dat je cv aansluit op je LinkedIn profiel.

Online sollicitatiegesprek
Hiervoor gelden nog aanvullende ‘regels.’
Controleer een dag van te voren altijd de verbinding met internet/ audio (geluid)/ video (camera).
Zorg voor een rustige omgeving voor het gesprek, waar je alleen zit zonder huisdieren, huisgenoten of familie/vrienden. Ook een rommelige achtergrond leidt af dus gebruik dan een virtuele achtergrond. Kleed je representatief want het is toch echt een sollicitatiegesprek. Bedenk wat je zou aandoen voor een fysiek gesprek? Zit stil op je stoel, wiebelen geeft een heel onrustig beeld. Doe alles voor een professionele uitstraling, ook vanuit huis!

You are the best brand
Maak een lijst van jouw kwaliteiten, ieder mens is uniek!
Waar wil je als professional voor gaan? Welke unieke talenten bezit jij die aansluiten bij de vacature? Denk bijvoorbeeld aan: makkelijk met mensen omgaan, digitaal vaardig, teamplayer en manier van communiceren. Laat zien in je brief en in het gesprek dat je authentiek bent. Wees consequent in je verhaal. Waar gaat je hart sneller van kloppen? Zorg dat je LinkedIn-profiel up-to-date is inclusief goede foto en in lijn met je sollicitaties. Dit is namelijk je visitekaartje naar buiten. Controleer alles op eventuele taal- en spelfouten. Wees kritisch en zorg voor heldere, eerlijke en overzichtelijke informatie over jezelf.

Breng de sollicitatie tips in de praktijk!

Ben je aan het solliciteren? Breng de bovengenoemde tips dan direct in de praktijk en bekijk gerust eens onze openstaande vacatures.

Bekijk onze vacatures