Traineeship bij Public Support; Mayke Meuwese deelt haar ervaring


Na haar studie aan de UvA kwam Mayke erachter dat ze toch een andere kant op wilde. Maar welke kant? De publieke sector leek haar heel leuk. Ze meldde zich aan bij Public Support en werd aangenomen als trainee. Inmiddels heeft Mayke heel wat ervaring opgedaan en zit ze helemaal op haar plek.

Niet ‘mijn ding’

Tijdens mijn master Persuasive Communication aan de Universiteit van Amsterdam kwam ik erachter dat een deel van de studie ging over hoe we mensen met behulp van marketingcommunicatie kunnen beïnvloeden. Dat voelde toch niet helemaal als ‘mijn ding’. Dan ga je nadenken over wat je wel leuk lijkt. In de publieke sector dien je het maatschappelijk belang. Dat leek mij wel wat. Toevallig had ik Linda van de Weijer, een van de regiodirecteuren van Public Support, in mijn netwerk zitten. Ik heb haar toen gevraagd of ze mij wat meer over Public Support wilde vertellen. Toen zij mij vertelde over het traineeship en wat dat inhield, dat je bij verschillende opdrachtgevers terecht komt en zo kan proeven welke richting en welke onderwerpen je interessant vindt, sprak dat mij zo erg aan dat ik op gesprek ben gegaan.

Projectmatig werken

Tijdens de presentatie over het traineeship leerde ik dat het voornamelijk om projectmatige werkzaamheden gaat en dat er trainingen worden aangeboden. Niet alleen op het gebied van projectmanagement, maar ook op het gebied van persoonlijke en bredere professionele ontwikkeling. Dit leek mij wel wat! Na het tweede gesprek ben ik aangenomen.

Direct op mijn plek

Mijn eerste opdracht was bij de Omgevingsdienst IJsselland. Daar hadden ze een vacature die ze niet zo snel konden invullen. Public Support werd ingeschakeld en ik kreeg de opdracht. De Omgevingsdienst IJsselland kende sinds 1 januari 2018 een nieuwe organisatie. Ik kwam op 1 maart binnen en voelde mij direct welkom. Ik heb daar fijne collega’s leren kennen en het werk was leuk. Omdat alles nieuw was en er nog niemand anders was die zich bezighield met communicatie, had ik heel veel vrijheid in hoe ik mijn werk deed. Ik heb mij beziggehouden met het social mediabeleid en met de interne communicatie. De mensen bij de omgevingsdienst werken voor twaalf organisaties – elf gemeenten en de provincie Overijssel – samen aan advisering, vergunningverlening, toezicht en handhaving op het gebied van milieutaken. Een goede interne communicatie is dan ook essentieel.

Meer ervaring in het sociaal domein

De communicatiefunctie bij de omgevingsdienst werd op een gegeven moment ingevuld door een vaste kracht. Tijd voor een andere opdracht. Ik had aangegeven dat ik graag meer ervaring op wilde doen in het sociaal domein en bij een gemeente aan de slag zou willen. Toen er een positie vrijkwam bij de gemeente Deventer ben ik daar voorgesteld en mocht ik aan de slag. Als contractmanager WMO controleerde ik aangeleverde gegevens inzake inkoop WMO 2019 op juistheid, onderhield ik contact met zorgaanbieders en controleerde ik of de zorgaanbieders zich aan het contract hielden. Ook hier heb ik veel dingen op mogen bouwen en veel eigen verantwoordelijkheden gehad.

Terugvallen op je eigen groep

Als trainee bij Public Support ben je onderdeel van een eigen groep met mensen die net zijn afgestudeerd. Dat is heel fijn. Als we ergens tegenaan lopen, kunnen we op elkaar terugvallen. Het werkende leven is nu eenmaal anders dan het leven aan de universiteit, dus zo nu en dan even sparren. Het is heel prettig om dat proces zo samen door te maken. We hebben niet alleen een Whatsapp-groep, maar zien elkaar ook eens in de twee weken op vrijdag. Dan zijn er trainingen bij Public Support in Lisse. Die trainingen variëren van IPMA PMO en PRINCE2, twee methodes om projectmatig te werken, tot trainingen voor persoonlijke en meer algemene professionele ontwikkeling. Het is heel fijn om op deze manier ervaring op te doen en door te blijven leren. Naast contact met elkaar hebben we ook vaak contact met onze regiodirecteur, die verantwoordelijk is voor de opdracht waar je terecht komt. Bovendien is José Brus de coördinator van het traineeship. Zij heeft bovenstaand programma samengesteld en is ons aanspreekpunt als het om het traineeship gaat.

Meer weten?

Wil je ook aan de slag als trainee? Neem dan gerust contact met ons op! Wij zijn altijd op zoek naar onbevangen en initiatiefrijke teamspelers.

Call Now Button